Tyle-Smaku-20131003-079

O mnie

Jestem z wykształcenia polonistką. I jak to z polonistkami często bywa – imają się różnych zajęć. Po kilku latach przerwy na wychowanie dzieci postanowiłam zrealizować swoją pasję: wypiekać ciasta, torty, pierożki, tarty. Często organizujemy w domu przeróżne spotkania z rodziną i przyjaciółmi: urodziny dzieci, imieniny, święta. Zawsze przygotowuję domowe jedzenie, a szczególnie wypieki wytrawne i słodkie. Tarty, paszteciki, kulebiaki, rolady, no i oczywiście torty i torciki. Z bitą śmietaną, musami czekoladowymi i owocowymi.

Długo pracowałam w domowej kuchni, aż wreszcie zbuntowałam się i postanowiłam zrobić swoją kuchnię. Nasz niewielki dom w samym centrum miasta to stara fabryka pończoch. Maleńka, ale bardzo elastyczna. Pozbyłam się pomieszczenia gospodarczego i zrobiłam małą pracownię, gdzie mogę spokojnie wypróbowywać nowe przepisy. Mam swoje królestwo. Dzieci wpadają tu, żeby podjadać okruchy biszkoptów, a mąż chętnie wylizuje miski po kremach. Ale kiedy robię coś nowego, sza, nikt nie może mi przeszkadzać. Zapraszam Was do mojej domowej cukierni.

Dyplomy

  • Dyplom cukiernictwo - tort czekoladowy tortownia.pl
  • Dyplom Tomasz Deker Torty królewskie
  • Dyplom Tomasz Deker Vive la France
  • Dyplom Tomasz Deker Tarty

Przeczytaj na blogu

Gołąbki z kaszą

Wegańskie. Powstały po wizycie w restauracji, gdzie jadłam gołąbki z kaszą bulgur. Od tej pory przetestowałam kilka wersji, w zależności od tego, co zostało mi z poprzedniego dnia. Więc... Czytaj dalej…

Wytrawna babka jaglana

Wspaniały pomysł na obiad – jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Przepis dostałam od znajomej - Wioletty i mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko temu, że go... Czytaj dalej…

Kluski żelazne – pyzy

Smak mojego dzieciństwa, a właściwie ferii spędzanych u mojej Babci. Zawsze kiedy tam jechałam, Babcia robiła ogromną ilość klusek, które jedliśmy przez trzy dni. Zimą na wsi było sporo... Czytaj dalej…