Tyle-Smaku-20131003-079

O mnie

Jestem z wykształcenia polonistką. I jak to z polonistkami często bywa – imają się różnych zajęć. Po kilku latach przerwy na wychowanie dzieci postanowiłam zrealizować swoją pasję: wypiekać ciasta, torty, pierożki, tarty. Często organizujemy w domu przeróżne spotkania z rodziną i przyjaciółmi: urodziny dzieci, imieniny, święta. Zawsze przygotowuję domowe jedzenie, a szczególnie wypieki wytrawne i słodkie. Tarty, paszteciki, kulebiaki, rolady, no i oczywiście torty i torciki. Z bitą śmietaną, musami czekoladowymi i owocowymi.

Długo pracowałam w domowej kuchni, aż wreszcie zbuntowałam się i postanowiłam zrobić swoją kuchnię. Nasz niewielki dom w samym centrum miasta to stara fabryka pończoch. Maleńka, ale bardzo elastyczna. Pozbyłam się pomieszczenia gospodarczego i zrobiłam małą pracownię, gdzie mogę spokojnie wypróbowywać nowe przepisy. Mam swoje królestwo. Dzieci wpadają tu, żeby podjadać okruchy biszkoptów, a mąż chętnie wylizuje miski po kremach. Ale kiedy robię coś nowego, sza, nikt nie może mi przeszkadzać. Zapraszam Was do mojej domowej cukierni.

Dyplomy

  • Dyplom cukiernictwo - tort czekoladowy tortownia.pl
  • Dyplom Tomasz Deker Torty królewskie
  • Dyplom Tomasz Deker Vive la France
  • Dyplom Tomasz Deker Tarty

Przeczytaj na blogu

Wytrawna babka jaglana

Wspaniały pomysł na obiad – jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Przepis dostałam od znajomej - Wioletty i mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko temu, że go... Czytaj dalej…

Kluski żelazne – pyzy

Smak mojego dzieciństwa, a właściwie ferii spędzanych u mojej Babci. Zawsze kiedy tam jechałam, Babcia robiła ogromną ilość klusek, które jedliśmy przez trzy dni. Zimą na wsi było sporo... Czytaj dalej…

Napoleonka Bożenki

To przepis od mojej przyjaciółki. Oczywiście, to ona – Bożenka – jest mistrzem w pieczeniu tego ciasta. Niedawno, w czasie ferii,  jedliśmy napoleonkę z cukierni i niestety, w niczym nie... Czytaj dalej…