Wypieki

Wiele z tych ciast piekę według receptur mojej mamy. Nauczyła mnie, że dobre ciasto musi być z dobrych składników. I tego się trzymam. Nie używam utwardzonego tłuszczu roślinnego, polepszaczy, utrwalaczy i barwników, czyli chemii spożywczej. Ciasta z owocami zawierają owoce sezonowe lub mrożone, nie są to gotowe półprodukty. Kremy są bez surowych jaj. Zwykle jest to bita śmietana lub krem budyniowy w różnych wersjach –  przygotowywany przeze mnie z mleka, jaj, mąki, cukru bądź mus czekoladowy lub owocowy. Lubię wiedzieć, co jem i przywiązuję ogromną wagę do składników.

Słodkie

Słone

Specjalne

Torty

tort czekoladowy
cienki biszkoptowy spód, mus z czekolady i śmietany, konfitura wiśniowa i mus z białej czekolady i śmietany
tort tiramisu
jasny biszkopt nasączony kawą z brandy, przełożony kremem z bitej śmietany i mascarpone i posypany gorzką czekoladą
tort szwarcwaldzki
biszkopt na bazie gorzkiej czekolady, nasączony naturalnym sokiem wiśniowym lub wiśniówką, przełożony wiśniami z konfitury i bitą śmietaną
tort orzechowy
jasny biszkopt z orzechami włoskimi, przełożony kremem z włoskich orzechów
tort andaluzja
ciemne blaty bezowo-migdałowe przełożone kremem czekoladowym, kremem cytrynowym, polany czekoladą
tort kawowo-orzechowy
biały biszkopt z kremem kawowym i kremem orzechowym
tort rafaello
biały biszkopt z kremem kokosowym
tort czekoladowy
kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym
tort owocowy
z bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub żelką z owoców mrożonych, z bitą śmietaną i brzoskwiniami
tort bezowy mrożony
z kremem cytrynowym, który przełamuje słodycz bezy
tort bezowy
z orzechami, przełożony bitą śmietaną lub  kremem czekoladowym z czekolady gorzkiej lub mlecznej

Babki i ciasta ucierane

murzynek
tradycyjne, ucierane ciasto z dodatkiem kakao
piernik marchewkowy
delikatny i puszysty, z bakaliami i startą marchewką
babka waniliowo-czekoladowa
jasna warstwa ciasta piaskowego połączona z ciemną warstwą na bazie gorzkiej czekolady
babka herbaciana
na bazie mocnej herbaty, z rodzynkami i skórką cytrynową
babka adwokata (z alkoholem)
wilgotna, o intensywnym smaku ajerkoniaku
keks
wilgotny i ciężki, z prawdziwymi bakaliami macerowanymi w rumie lub koniaku
francuskie czekoladowe 
prawie w całości z gorzkiej czekolady i jajek
keks dyniowy
podobny do piernika, na bazie puree dyniowego, z bakaliami
tort karlsbadzki
prawie w całości z mielonych migdałów i choć nazwa nie jest adekwatna do wyglądu, to wykwintne ciasto
ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi
lekkie i puszyste dzięki dodanemu jogurtowi lub maślance
ciasto ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką
proste, ale za każdym razem inne w zależności od dodanych owoców
piernik
na bazie prawdziwego miodu i skarmelizowanego cukru, dzięki czemu ma wyjątkowy aromat i smak
ciasto kokosowe bezglutenowe
na bazie kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i miodu, z dodatkiem czekolady

Ciasta na kruchym spodzie

tarta kajmakowa
cieniutki kruchy spód z maślanego cista i kajmakowa masa, ozdobiona całymi orzechami laskowymi lub migdałami
tarta czekoladowa
cieniutki kruchy spód i masa czekoladowa z wedlowskiej czekolady i sera mascarpone
tarta pomarańczowa
cieniutki kruchy spód i masa na bazie świeżego soku pomarańczowego
tarta cytrynowa
cieniutki kruchy spód i masa na bazie świeżego soku cytrynowego z bezową pierzynką lub bez
pleśniak
wspomnienie lat 80. – dwa smaki kruchego ciasta: jasne i kakaowe, z dżemem i bezą
kruche ciasto z owocami
z bezową pianką i kruszonką oraz sezonowymi owocami
szarlotka
z lekko rozpróżonymi plasterkami jabłek
szarlotka wiedeńska
z kwaskowych jabłek przełamana smakiem słodkiej bezowej chmurki, przykryta kruszonką
pani Walewska
dwa kruche placki z domowymi powidłami śliwkowymi, bakaliami i bezą, przełożone kremem budyniowym

Drożdżowe

drożdżowe z kruszonką
klasyczne, z rodzynkami i skórką cytrynową i pomarańczową
drożdżowe z owocami sezonowymi
w czerwcu z truskawkami, potem z jagodami i malinami, jesienią ze śliwkami
strucla drożdżowa z białym serem
delikatna, miękka i wilgotna przez kilka dni
makowiec 
strucla z nadzieniem makowym, doprawionym prawdziwym miodem i bakaliami
rogaliki
na dwa kęsy, z domowym dżemem lub białym serem

Ciasta z owocami

ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi
lekkie i puszyste dzięki dodanemu jogurtowi lub maślance
ciasto ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką
proste, ale za każdym razem inne w zależności od dodanych owoców
kruche ciasto z owocami, bezową pianką i kruszonką
pyszne z rabarbarem lub z jabłkami
ciasto drożdżowe z owocami
najlepsze jesienią ze śliwkami
tarta z kremem budyniowym, owocami i galaretką
doskonałe połączenie cienkiego ciasta z aksamitnym kremem i truskawkami lub malinami albo jagodami, a całość ma nie więcej niż 3-4 cm wysokości 
tarta z gruszkami i mango
spód z ciasta filo i owoce zapieczone pod pierzynką
tarta z bananami
jasny ciasteczkowy spód i krem kajmakowo-czekoladowy oraz bita śmietana
biała Pavlova
beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami
rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami
inny rodzaj bezy niż w torcie bezowym – miękki i rozpływający się w ustach, przełamany kwaskowymi owocami lub domową żelką owocową
owocowa pianka z galaretką i owocami
można ją nazwać ptasim mleczkiem, lekka, niskokaloryczna
biszkoptowy torcik z owocami sezonowymi
przekładany bitą śmietaną lub kremem budyniowym, przykryty owocami w galaretce
szarlotka
kruche ciasto na spodzie i na górze, pomiędzy lekko rozpróżone plasterki jabłek
szarlotka wiedeńska
na bazie kruchego ciasta, z kwaskowych jabłek przełamana smakiem słodkiej bezowej chmurki, przykryta kruszonką
biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
delikatna, nie za słodka, z musem z antonówki – najlepsza
torcik jabłkowy
na biszkoptowym spodzie, z domowym musem jabłkowym i bitą śmietaną
bezglutenowa tarta jabłkowa
kruchy spód z mąki jaglanej, przykryty plasterkami jabłek i kruszonką z migdałami

Ciasta z kremem

pani Walewska
dwa kruche placki z domowymi powidłami śliwkowymi, bakaliami i bezą, przełożone kremem budyniowym
czeskie
cieniutkie placki z miodem i kakao, przełożone białym kremem na bazie kaszy manny, polane czekoladą
napoleonka
francuskie maślane ciasto z delikatnym kremem budyniowym
kajmakowy przekładaniec
na herbatnikach i krakersach z masą kajmakową i budyniową oraz bitą śmietaną
królewskie
ułożone na przemian placki na miodzie i biszkopt, całość połączona kremem budyniowym, polana czekoladą
orzechowo-miodowe
placki na miodzie przełożone kremem budyniowym i masą kajmakową, posypane orzechami włoskimi
karpatka
delikatne ciasto parzone: chrupiące i niesłodkie połączone kremem budyniowym
biała Pavlova
chrupiąca beza z bitą śmietaną i świeżymi owocami sezonowymi lub żurawiną
rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami
inny rodzaj bezy niż w torcie bezowym – miękki i rozpływający się w ustach, przełamany kwaskowymi owocami lub domową żelką owocową
torcik jabłkowy
na biszkoptowym spodzie, z domowym musem jabłkowym i bitą śmietaną
ptysie z kremem
małe ciastka pieczone bez cukru, ze słodkim kremem budyniowym, owocowym lub masą z ajerkoniakiem 
tarta miętowa
czekoladowy spód ciasteczkowy i masa z dodatkiem aromatu miętowego i świeżej mięty

Serniki

sernik wykwintny
bez spodu – puszysty sernik dla tych, którzy cenią sobie przede wszystkim smak sera z delikatnym aromatem skórki cytrynowej i pomarańczowej
sernik krakowski z kratką
na cienkim kruchym spodzie i kratką na wierzchu
sernik z brzoskwiniami
na kruchym spodzie, masa serowa naszpikowana brzoskwiniami, przykryta delikatną pianką i kruszonką
sernik królewski
na kakaowym spodzie z kruszonką i wiśniami
sernik nowojorski
raczej deser niż ciasto, na spodzie ciasteczkowym, pieczony w kąpieli wodnej sernik po schłodzeniu staje się aksamitny
sernik z białą czekoladą
kremowy i bardzo delikatny, pyszny z wiśniami lub malinami, w wersji bogatszej na spodzie ciasteczkowym

Szarlotki

szarlotka
kruche ciasto na spodzie i na górze, pomiędzy lekko rozpróżone plasterki jabłek
szarlotka wiedeńska
 na bazie kruchego ciasta, z kwaskowych jabłek przełamana smakiem słodkiej bezowej chmurki, przykryta kruszonką
biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
delikatna, nie za słodka, z musem z antonówki – najlepsza
torcik jabłkowy
na biszkoptowym spodzie, z domowym musem jabłkowym i bitą śmietaną
bezglutenowa tarta jabłkowa
kruchy spód z mąki jaglanej, przykryty plasterkami jabłek i kruszonką z migdałami

Babeczki, muffinki, ciastka

ciastka owsiane z rodzynkami
sycące, pachnące kardamonem i cynamonem, z brązowym cukrem i grubymi płatkami owsianymi
ciastka australijskich żołnierzy
owsiano-kokosowe, pierwszego dnia chrupiące, później wilgotne i delikatne
rogaliki
na dwa kęsy, drożdżowe, z domowym dżemem lub białym serem
muffiny z otrębami
pożywne, z otrębami owsianymi i brązowym cukrem, z dodatkiem owoców sezonowych
kruche babeczki
z kremem budyniowym, sezonowymi owocami i galaretką lub z kremem czekoladowym
ptysie z kremem
małe ciastka pieczone bez cukru, ze słodkim kremem budyniowym, owocowym lub masą z ajerkoniakiem
drobne ciastka
kruche, maślane, w różnych kształtach, np. z dżemem, nutellą czy czekoladą
pierniczki
w różnych kształtach, na bazie prawdziwego miodu, suche lub nadziewane domowym dżemem

Wytrawne

tarta szpinakowa
tylko ze szpinakiem lub z dodatkami, np. z serem typu feta i suszonymi pomidorami, na cienkim kruchym spodzie
tarta z cukinią i serem kozim
delikatny kruchy spód z dodatkiem ziół i wypełnienie z kremowego sera i plasterków świeżej cukinii
tarta z trzema serami
mieszanka serów dość dowolna: camembert, brie i kozi, ale może być ricotta z lazurem i camembertem
tarta z gruszkami i serem pleśniowym
doskonałe połączenie smaków słodkich i wytrawnych
mieszki z różnymi połączeniami warzywnymi
szpinak z fetą, cukinia, pomidor z serem, ziemniaki z fetą i rozmarynem
paluchy włoskie
z ciasta drożdżowego z pastą z anchois, pomidorów i oliwek
paluszki jak grissini
można podać z dowolnym sosem
wieniec serowo-cebulowy z tymiankiem
na cieście drożdżowym z białym serem przyprawionym na ostro
muffiny
z kawałkami grillowanej papryki, czarnymi oliwkami i serem typu feta

Specjalne

bezglutenowe
szarlotka, kokosowe, ciasta bezowe,
bez jajek
rogaliki drożdżowe, półfrancuskie mieszki z warzywami, ciastka kokosowo-owsiane, ciasto bananowe