Wytrawna babka jaglana

Wspaniały pomysł na obiad – jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Przepis dostałam od znajomej – Wioletty i mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko temu, że go udostępniam.
Może przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale kiedy zrobi się tę babkę z 2 szklanek kaszy z powodzeniem wystarczy na dwa obiady dla 4-osobowej rodzinny. Następnego dnia odgrzewam ją na złocistej oliwie i smakuje równie dobrze jak ta świeżo wyjęta z pieca.

– 2 szklanki kaszy jaglanej ugotować z solą i łyżką oleju na sypko (przed gotowaniem płukana i sparzona),

– 2 duże cebule,

– 2  ząbki czosnku,

– pół dużego pora (od białej strony) – posiekać w cieniutkie plastry

– 2 marchewki,

– 1 średnia  cukinia ze skórką – zetrzeć na łezkach

– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

– sól, pieprz, papryka słodka w proszku

Smażymy na oliwie najpierw cebulę, przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i papryką,  potem kolejne warzywa przesmażamy razem, dużo pieprzu i sól (jeśli trzeba), wino białe; odparowujemy wszystko. Kaszę mieszamy z warzywami, czekamy aż całość przestygnie.

Ubite 3 jaja w całości na biało dodajemy do kaszy z warzywami. Przekładamy do wysmarowanej blachy, u mnie taka 25 cm na 25 cm, pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C.