Tarta z porzeczkami i jagodami

Mimo upału zdecydowałam się na upieczenie ciasta. O 7 rano było gotowe, więc rozgrzany piec nie dawał nam się za bardzo we znaki. Połączyłam po raz pierwszy czarną porzeczkę z jagodami, ponieważ miałam za mało owoców jednego rodzaju, i wyszło pysznie.

tarta-jag-porz1

Na tortownicę 26 cm
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
160 g masła
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
3 żółtka (2 białka zostawiamy do nałożenia)

Nałożenie
2 białka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy Winiary
ok. 25 dag jagód
ok. 25 dag czarnych porzeczek

Zagniatamy szybko ciasto i z tego 1/3 odkładamy do zamrażalnika. Ponieważ mrożenie trochę potrwa, warto ciasto przygotować dzień wcześniej. Ciasto, które zostało, wałkujemy, wykładamy spód tortownicy, resztę ciasta zostawiamy na boki. Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia najpierw podpiekamy spód, kiedy lekko przestygnie, wyklejamy boki z ciasta, które było odłożone w lodówce. Boki nie powinny być za wysokie, ok. 2-3 cm.

Przygotowujemy nałożenie, czyli ubijamy pianę z cukrem na sztywno, potem dodajemy budyń i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, a potem dodajemy owoce (wcześniej opłukane i osuszone) i delikatnie łączymy z pianą, wykładamy na spód. Na masę ścieramy na grubych oczkach zmrożone kruche ciasto. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok. 50 minut.