Dobre jesienne połączenie – marchew i buraki w jednym cieście. Do tego korzenne przyprawy, dzięki czemu ciasto jest aromatyczne jak piernik. Jeśli ktoś nie przepada za piernikowym smakiem, można zrezygnować z przypraw albo dodać tylko cynamon.
Na duża blachę:
150 g marchewki startej na drobnych oczkach
150 g buraków startych na małych oczkach
180 g cukru
1 szklanka oleju
260 g mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
przyprawa piernikowa lub ulubiony zestaw przypraw: cynamon, mielone goździki, imbir, pieprz, kardamon
ulubione bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki (namoczone wcześniej), orzechy.
Najlepiej, żeby składniki były w temp. pokojowej. Najpierw ubijamy jaja z cukrem na białą puszystą masę, a potem dodajemy na trzy razy mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą i przyprawami, na przemian z olejem, który dodajemy na dwa razy. Kiedy składniki połączą się, dodajemy stopniowo warzywa, a na końcu bakalie. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180-200 stopni.
Ciepłe jeszcze ciasto można posypać grubo posiekaną czekoladą gorzką lub zrobić polewę czekoladową, kiedy ciasto dobrze wystygnie. Wielbicielom ciast z kremem proponuję lekki krem z serka typu philadelpia czy bieluch. 100 g masła miksujemy ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym na białą masę, a potem stopniowo dodajemy 300 g serka. Można ciasto przełożyć lub posmarować kremem. Inna propozycja: krem przechowywać oddzielnie w lodówce i podawać do każdej porcji, kiedy kroimy ciasto (to lepsze rozwiązanie moim zdaniem niż smarowanie całego ciasta).