Wspaniały pomysł na obiad – jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Przepis dostałam od znajomej – Wioletty i mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko temu, że go udostępniam.
Może przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale kiedy zrobi się tę babkę z 2 szklanek kaszy z powodzeniem wystarczy na dwa obiady dla 4-osobowej rodzinny. Następnego dnia odgrzewam ją na złocistej oliwie i smakuje równie dobrze jak ta świeżo wyjęta z pieca.
– 2 szklanki kaszy jaglanej ugotować z solą i łyżką oleju na sypko (przed gotowaniem płukana i sparzona),
– 2 duże cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– pół dużego pora (od białej strony) – posiekać w cieniutkie plastry
– 2 marchewki,
– 1 średnia cukinia ze skórką – zetrzeć na łezkach
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Smażymy na oliwie najpierw cebulę, przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i papryką, potem kolejne warzywa przesmażamy razem, dużo pieprzu i sól (jeśli trzeba), wino białe; odparowujemy wszystko. Kaszę mieszamy z warzywami, czekamy aż całość przestygnie.
Ubite 3 jaja w całości na biało dodajemy do kaszy z warzywami. Przekładamy do wysmarowanej blachy, u mnie taka 25 cm na 25 cm, pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C.