Przepis znalazłam w książce „Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego” Znak, Kraków 2005 r. Cytuję: „Masła łyżkę dużą tak trzyć, aby było białe jak śmietana. Potem bić po jednym jajku aż do sześciu i to trzyć za każdym. Potym wziąć mleka letniego półtorej szklanki, trzy łyżek drożdży gęstych, wlać w to; dodać cukru, skórek, cynamonu i soli trochę. Wsypać w to mąki: jeżeli mokra, to półtorej kwarty [1 litr], a jeżeli sucha, to kwartę trochę z górą. I bić póty, póki ciasto nie będzie gładkie i nie odstanie od łyżki i dojnicy. Niech się rusza, póki się nie wyrówna z dojnicą. Potym wyrzucić na stolnicę i nakładać konfiturami, wyrzynać szklanką”.
Kategorie
- Babeczki, muffinki, ciastka
- Babki i ciasta ucierane
- Bez kategorii
- Bezglutenowe
- Boże Narodzenie
- Ciasta na kruchym spodzie
- Ciasta z kremem
- Ciasta z owocami
- Dla alergików, diabetyków…
- Dla dzieci
- Doskonałe dla dużej liczby gości
- Drożdżowe
- Idealne na specjalne okazje
- Mydło i powidło
- Na podwieczorek w małym gronie
- Na urodziny Twojego dziecka
- Na wieczorne spotkanie przy winie
- Oryginalne połączenie smaków
- Przystawki na przyjęcie
- Serniki
- Szczypta historii
- Torty
- Tradycyjny smak domowego ciasta
- Wielkanoc
- Wytrawne
- Zamiast chipsów
Szukaj według składników
anchois
bakalie
beza
bez jajek
biszkopt
biszkopt czekoladowy
bita śmietana
ciasto drożdżowe
ciasto francuskie
ciasto kruche
ciasto piaskowe
czekolada
dżem
feta
grzyby
jabłka
kakao
kasza jaglana
kokos
krem budyniowy
krem czekoladowy
krówka
maliny
migdały
miód
oliwki
orzechy włoskie
owoce
powidła
ser
ser biały
serek kremowy
ser żółty
szparagi
szpinak
tort
truskawki
twaróg
warzywa
Wielkanoc
z alkoholem
z kremem
z makiem
łosoś
śliwki