Proste i szybkie do przygotowania. Kiedy robię wypieki na jakieś spotkanie z przyjaciółmi, nie może zabraknąć puszystych ciastek z jabłkami, po które szczególnie chętnie sięgają dzieci.
1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka jogurtu (w temp. pokojowej)
0,5 łyżeczki cynamonu
1 duże jabłko, najlepiej szara reneta lub champion
Najpierw łączymy cukier z jajkami i pozostałymi mokrymi składnikami (olej i jogurt). Następnie wsypujemy suche, czyli mąkę – przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i płatkami. Dodajemy posiekane migdały. Nie wyrabiamy za długo, tylko do połączenia składników, przekładamy do foremek z papilotkami i na końcu do każdej muffinki wkładamy kawałki jabłek. Do papilotek lub foremek nie wkładamy zbyt dużej ilości ciasta i owoców, żeby nie wykipiało. Posypujemy brązowym cukrem, migdałami i cynamonem. Pieczemy ok. 20–30 minut w temp. 180–200 stopni.