Mazurek bakaliowy

Ciasto kruche na 2 mazurki

350 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru

2 żółtka

3-4 łyżki zimnej wody

Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wyjmujemy 10 minut wcześniej, jeszcze raz przegniatamy i dzielimy, zostawiamy niewielką część ciasta na brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, o grubości ok. 2-3 mm. Im cieńszy, tym lepiej. Wycinamy prostokątne lub kwadratowe mazurki. Podpiekamy w piecu na złoty kolor. Przygotowujemy cienki wałek z pozostałego ciasta i formujemy brzeg. Delikatnie wyciskamy ozdobny wzór za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem.

Nadzienie:

bakalie, razem ok. 300 g: rodzynki, daktyle, figi, migdały (obrane), orzechy włoskie, skórka pomarańczowa smażona w cukrze, morele, żurawina. Miękkie owoce kroimy, zalewamy niewielką ilością wody i sporą ilością brandy lub koniaku. Zostawiamy na całą noc. Odsączamy, mieszamy z orzechami i migdałami.

Dodatkowo:

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

Rozpuszczamy masło z miodem. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy i smarujemy podpieczony placek. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.