Pączki doskonałe Kasi Telczyńskiej

Przepis znalazłam w książce „Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego” Znak, Kraków  2005 r. Cytuję: „Masła łyżkę dużą tak trzyć, aby było białe jak śmietana. Potem bić po jednym jajku aż do sześciu i to trzyć za każdym. Potym wziąć mleka letniego półtorej szklanki, trzy łyżek drożdży gęstych, wlać w to; dodać cukru, skórek, cynamonu i soli trochę. Wsypać w to mąki: jeżeli mokra, to półtorej kwarty [1 litr], a jeżeli sucha, to kwartę trochę z górą. I bić póty, póki ciasto nie będzie gładkie i nie odstanie od łyżki i dojnicy. Niech się rusza, póki się nie wyrówna z dojnicą. Potym wyrzucić na stolnicę i nakładać konfiturami, wyrzynać szklanką”.