Sernik z powidłami i czekoladą

Wszyscy lubimy deser śniadaniowy: twarożek z dodatkiem powideł śliwkowych i to nasunęło mi myśl, żeby upiec sernik ze śliwkową nutellą. A poza tym dostałam wspaniały wiejski twaróg i część postanowiłam wykorzystać do sernika, ale trochę innego. Dodałam zmiksowane powidła z dodatkiem gorzkiej czekolady. Spód zrobiłam z kruchego kakaowego ciasta.

sernikśliw1

Ciasto kruche na tortownicę 24 cm:
220 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

Ser:
500 g sera tłustego lub półtłustego (nie nadaje się ser z wiaderka, który jest zdecydowanie za rzadki)
5 jajek (żółtka +białka)
100 g masła
200 g cukru
2 cukry z prawdziwą wanilią
2 niezbyt czubate łyżki budyniu waniliowego
skórka otarta z pomarańczy

Śliwkowa nutella:
smażymy powidła ze śliwek węgierek lub wykorzystujemy domowe ze słoika, miksujemy i do gorących dodajemy gorzką czekoladę w kawałkach (tyle, ile lubimy; najlepiej dodawać porcjami i próbować). Do sernika dodałam ok. 3 dużych łyżek nutelli.

Zagniatamy szybko kruche ciasto i schładzamy, można je przygotować dzień wcześniej. W dniu pieczenia wałkujemy ciasto i wykładamy spód tortownicy, podpiekamy. Ser mielimy dwa razy, dodajemy skórkę i rozpuszczone masło, a następnie żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy budyń. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z serem.Na podpieczony spód wykładamy masę serową, a następnie na wierzch wykładamy powidła i delikatnie za pomocą widelca mieszamy powidła z serem, tworząc nieregularne wzory. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 50–60 minut.