…w słoikach, na zimę. Wiele razy oglądam programy Jamiego Oliviera, które są doskonałym źródłem inspiracji. Olivier do swoich dań często dodaje grillowaną paprykę ze słoika, więc postanowiłam taką zrobić na zimę. Najpierw włożyłam czerwone, mięsiste papryki do pieca i włączyłam funkcję grill na 250 stopni. Kiedy jedna strona się przypiekła, przekręcałam na drugą, i tak chyba cztery razy, aż papryka była z każdej strony dobrze ugrillowana. To bardzo ważne, żeby zrobić to dokładnie, ponieważ inaczej trudno zdjąć skórę.
Ugrillowane papryki wkładamy do miski z lodowatą wodą i za chwilę możemy zdejmować skórę. Następnie kroimy i wkładamy do słoików, dokładamy przyprawy, np. rozmaryn, czosnek, pieprz w ziarnach albo małe papryczki chilli i zalewamy oliwą lub olejem. Pasteryzujemy 20 minut.