Bałagan w Eton

Jest wiele wersji tego klasycznego deseru. Ja zrobiłam swoją. Tajemnica mojego deseru polega na połączeniu bitej śmietany z tahini, dzięki czemu uzyskujemy delikatny chałwowy smak. Na zdjęciu jeszcze tradycyjnie z truskawkami, ale proponuję zabawę smakami: maliny, jagody lub borówki. A może wszystko razem?

z4

Składniki na 6 porcji:

0,5 l kremówki, czyli minimum 30 proc. tłuszczu (polecam śmietanę Mlekowity)
2–3 łyżeczki tahini
cukier puder do smaku (nie za dużo, ponieważ bezy są bardzo słodkie)
4–5 małych bezików na jeden pucharek lub pokruszone spody bezowe (oczywiście najlepsze są własnej produkcji, te ze sklepu są aromatyzowane i mają naprawdę sztuczny smak)
owoce i listki mięty lub melisy do dekoracji
Deser przygotowujemy przed samym podaniem, żeby kremówka nie rozpłynęła się, a bezy nie nabrały wilgoci. Ubijamy kremówkę z cukrem, pod sam koniec dodajemy tahini. Ilość pasty sezamowej uzależniamy od tego, jak intensywny smak chałwy chcemy uzyskać. Musimy jednak uważać, żeby nie było za dużo, ponieważ tahini jest tłuste i całość w połączeniu ze śmietaną może być za ciężka.
Następnie nakładamy do pucharków wszystko razem w nieuporządkowany sposób, ozdabiamy ziołami.