Babka waniliowo-czekoladowa

Ciasto ponadczasowe. Zawsze kojarzy mi się z wyjazdami na wczasy. Wtedy moja mama na drogę piekła ciasto, które będzie można łatwo przewieźć i które się nie zepsuje. Teraz robię je w wersji luksusowej. Zamiast kakao daję gorzką czekoladę. Pyszna babka piaskowa, czyli na proszku do pieczenia z przeplatającymi się smakami: waniliowym i czekoladowym.

Tort owocowy

Brzoskwiniowy – taki tort zrobiłam kiedyś na urodziny mojego syna. I odniosłam pełen sukces. Wreszcie dzieci zajadały się tortem. Talerze były puste, a niektórzy mali goście zażyczyli sobie dokładkę. Jasny biszkopt nasączyłam świeżym sokiem pomarańczowym. Ciasto przełożyłam tylko masą brzoskwiniową. Same owoce z dodatkiem żelatyny. Prawdziwy owocowy tort. Idealny na przyjęcia dla dzieci. A ostatnio zrobiłam dla chrześnicy mojego męża wersję z bitą śmietaną wzbogaconą białą czekoladą. Tort zyskał nowy smak. Niby stary przepis, ale każda modyfikacja to dodatkowy efekt.

Drożdżowe słodkie i słone

Pamiętam mój pierwszy drożdżowy zakalec. Poprosiłam moją teściową, żeby mnie nauczyła robić ciasto drożdżowe. Spędziłyśmy w kuchni sporo czasu, ale drożdżowe się nie udało. Na długo się zniechęciłam. Po kilku latach podjęłam kolejną próbę i efekt był na tyle zadowalający, że od tej pory robiłam je częściej i było coraz lepsze. Teraz robię drożdżowe przez cały rok w różnych wersjach. Matka wszystkich ciast, czyli drożdżowe z kruszonką i jej córki, czyli drożdżowe z owocami: z truskawkami, jagodzianki, ze śliwkami.

2014-05-18 17.49.46

Na Boże Narodzenie pracochłonna strucla z makiem, na Wielkanoc – baba z niezliczoną ilością żółtek, dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Drożdżowe jest uniwersalne. Świetne też do wypieków wytrawnych. Dzieci uwielbiają pizzę. Bez niej nie mogą obyć się żadne urodziny. My chętnie zajadamy cebulniaczki podlaskie z cebulą i makiem lub kulebiak z kapustą i grzybami. Możliwości jest mnóstwo, a ciasto jedno – drożdżowe słodkie lub słone.

Murzynek

Ciasto znane, lubiane i  stare jak świat. U mnie w kilku wersjach smakowych. Na przykład z domowymi powidłami śliwkowymi. Ale nie przekładany, tylko wzbogacony nimi, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne. Z orzechami i rodzynkami i dodatkiem startej gorzkiej czekolady – przypomina bardziej w smaku brownie niż zwykłego murzynka. Z białą polewą czekoladową. Polany gorzką czekoladą. Możliwości jest wiele.

Szarlotka wiedeńska

Nowsza wersja klasycznej szarlotki. Pyszna, ale niektórzy (mój mąż) i tak wolą tę drugą, bez dodatków. Ta na jabłkach ma warstwę bezowego kremu-pianki. Przykryta jest wiórkami kruchego ciasta. Słodka beza doskonale komponuje się z kwaśnymi jabłkami, do których już nie dodaję cukru.

Szarlotka klasyczna

Wczesną jesienią najlepsza z antonówek, później do maja z szarej renety. Przeciętnie do dużej szarlotki potrzeba przynajmniej 2 kg jabłek. Obieram je, kroję na cieniutkie plasterki i lekko próżę. Słodzę brązowym cukrem i dodaję cynamon. Albo nie, bo mam przyjaciół, którzy nie lubią cynamonu, a uwielbiają szarlotkę.  Jabłka dopiekają się już w cieście. Wierzch ciasta jest przyrumieniony i chrupiący. Dopiero następnego dnia ciasto zmienia smak i staje się wilgotne. Często podaję je jeszcze ciepłe z domowymi lodami chałwowymi. Mmm!

przepis podstawowy na ciasto (na dużą blachę):

3 szklanki mąki pszennej,

3/4 szklanki cukru pudru,

5 żółtek.

200 g masła,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%