Tartaletki ze szpinakiem i łososiem

Karnawałowe przekąski na zimno lub na ciepło. Tym razem zamiast tarty przygotowałam kilkanaście tartaletek ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem. Plan był trochę inny, ale za późno wymyśliłam to zestawienie i nie mogłam kupić świeżego łososia. Okazało się, że wędzony jest dobrym zastępstwem i wnosi inny smak, który przypadł nam do gustu. Zabrałam tartaletki do naszych przyjaciół  i gospodarze podali je na ciepło. Następnego dnia na śniadanie zjedliśmy resztę zimnych szpinakowych ciastek i też były smaczne.

Tarta jabłkowa bezglutenowa

Świetna alternatywa dla ciast na bazie mąki pszennej. Choć dla niektórych, np. moich dzieci, zdrowe równa się niedobre lub dziwne, to z tym ciastem jest zupełnie inaczej. Spód z mąki jaglanej jest w smaku tylko bardziej orzechowy i może jeszcze bardziej kruchy, ale oczywiście świetnie komponuje się z jabłkami.

Spód (24 cm):

200 g mąki jaglanej

100 g masła

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

1 czubata łyżka ksylitolu lub 3 łyżki brązowego cukru

Nadzienie:

5 jabłek

Zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić tortownicę i przez chwilę podpiec. Ważne, żeby nie trzymać ciasta za długo w piecu, ponieważ wypieczone na zbyt ciemny kolor robi się gorzkie i suche.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, posypać cukrem, cynamonem i przez chwilę parować w garnku pod przykryciem. Nie za długo, żeby jabłka pozostały w całości. Zimą najlepsza jest szara lub złota reneta. Latem oczywiście mogą być owoce sezonowe, najpierw rabarbar, potem truskawki z jagodami lub porzeczkami. Wszystko zależy od upodobań.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Ciasto piec ok. 30 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia można posypać płatkami migdałowymi lub zrobić kruszonkę z płatków, masła i cukru.

 

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym

Ulubione ciasto mojego synka. Najlepsze na świecie – jak mówi, więc robię je często i chętnie, bo jest dobrą alternatywą dla innych ciast, nie wspominając o sklepowych słodyczach, których staramy się unikać. Delikatny biszkopt roladowy na 8 jajek ma tylko 160 g mąki i 120 g cukru, a do tego mus z jabłek bez cukru. Aż 60 cm długości, więc jedzenia na kilka dni.

Wytrawne ptysie

Lubię drobiazgi na jeden kęs, które skutecznie zaostrzają apetyt i są zapowiedzią obiadu. Ostatnio przygotowałam maleńkie ptysie. Część napełniłam musem z tuńczyka, a drugą część kremem z łososiem i prażonymi migdałami. Znikały z talerzy w zastraszającym tempie, bo smakowały nawet dzieciom, które z natury są bardzo nieufne, jeśli chodzi o nowości. Chociaż, znam pewną 10-letnią Julię, która z ciekawością godną kulinarnego znawcy, sprawdza nowe smaki.

Tarta z trzema serami

Dla wielbicieli serów. Można je łączyć dość dowolnie: parmezan, gouda, gorgonzola. Ważne, żeby smaki uzupełniały się, żeby całość nie była mdła. Lubię wersję wzbogaconą anchois i ziołami. Sardele dodają konkretnego, ostrego smaku. Lub francuską klasykę, czyli tylko trzy sery, ale z galaretką z polskiej nadmorskiej borówki. Teraz letnie przetwory przywiezione aż z Machowina otwieram z przyjemnością i nie żałuję czasu przeznaczonego na ich robienie.

Ciasteczkowe różności

Jaglane, kruche maślane, pierniki, owsiane, razowe, krakersy. Kształtne i bezkształtne. Okolicznościowe, np. palce na hallowen czy renifery na święta. I codzienne do pochrupania. Ostatnio wypróbowane przepisy, które bardzo mi się spodobały to: niemieckie pierniki z mąką migdałową i smażoną skórką pomarańczową. Poza tym owsiane z wiórkami kokosowymi i tureckie chałwowe. Pyszne!

ciastka m&m

Kruche mogą być w przeróżnych wersjach: wycinane foremką, ozdobione kolorowymi m&m’s-ami czy zwinięte w ślimaki – z jasnego i ciemnego ciasta z kakao.

ślimak4

Muffiny

Szeroki temat i to bardzo. Mam kilka wypróbowanych przepisów. Najbardziej lubię te z sezonowymi owocami: rabarbarem, jagodami, borówkami, malinami, śliwkami, jabłkami. Te ostatnie dostępne są prawie cały rok, więc muffiny z jabłkiem i bakaliami mogą być reprezentantem gatunku przez całą jesień, zimę i wiosnę. Zwykle kojarzą się z urodzinowymi przyjęciami dla dzieci. I słusznie, bo świetnie się na tę okazję nadają. Można je przybrać kremem lub udekorować lukrem na bazie soku owocowego, np. malinowego, wtedy będą różowe. Przetestowane na dzieciach moich i znajomych, więc zamiast sklepowych przekąsek pieczemy muffiny.

bab.cyt.

Ciasto kokosowe bezglutenowe

Ciasto niezwykle proste. Spód z kaszy jaglanej i daktyli, masa z wiórków kokosowych, miodu i masła oraz czekoladowa polewa. Nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Polecam je wszystkim, którzy cenią sobie zdrową i zrównoważoną dietę. Wszyscy wiemy, że w naszej diecie jest za dużo białej mąki. Zaś kasza jaglana jest niedoceniana. Sama ciągle robię ustępstwa wobec dzieci, które za nią nie przepadają. U mnie w domu nigdy się tej kaszy nie jadło. Mówiło się o niej tylko w okolicach wigilii – wiadomo jagły gotuje się na pieniądze. Szkoda. Teraz sama poszukuję przepisów z kaszy jaglanej – najzdrowszej. Ostatnio deser z jabłkiem, malinami i miodem nie przeszedł. Moja córka zjadła tylko maliny i wylizała resztki nierozpuszczonego miodu, a kaszę zostawiła. Ale nie poddaję się.