Tort klasyczny. Bardzo popularny na naszych domowych uroczystościach. Zwykle w wersji z nalewką wiśniową, czasami tylko z sokiem wiśniowym. Czekoladowy biszkopt z gorzką czekoladą, przełożony bitą śmietaną i konfiturą wiśniową z całymi owocami. Pięknie wygląda ozdobiony purpurowymi różami. Naprawdę wytworny. Pamiętam, jak zrobiłam go pierwszy raz na 60. urodziny mojej mamy. Nie wyszedł wtedy tak doskonale. Ale teraz jest za każdym razem świetny.
Tort dla córki
Biszkoptowy, lekki – z bita śmietaną, owocowy – z malinami. Nasączony syropem ze świeżych malin. Kiedy jadę na targ, wybieram polkę – odmianę idealną do ciasta. I najważniejsze dla mojej 5-letniej córki – dekoracja. Tort musi być śliczny! Więc obkładam boki ciasteczkami patyczkami, a na wierzchu dekoruję mrożoną białą czekoladą i świeżymi kwiatkami.
Tarta kajmakowa
Cieniutki półkruchy spód. Czasami łamie się przy przekładaniu, ale nic to. Efekt jest doskonały, gdy to maślane ciasto pokryje się cieniutko słodką masą kajmakową czy krówkową (jak kto woli). Czasami tartę urozmaicam kleksami gorzkiej czekolady lub orzechami laskowymi, albo migdałami, np. prażonymi, solonymi. Bardziej oryginalna wersja tego ciasta to masa kajmakowa z solą morską – świetne połączenie.
Sernik nowojorski
Raczej deser niż ciasto. Pieczony w kąpieli wodnej. Później musi być dobrze schłodzony. Delikatny i dietetyczny, choć nieco kalorii daje sam spód ciasteczkowy. Może być z dodatkami, np. z lemon curd, czyli kremem cytrynowym – robionym własnoręcznie. Można podać z ulubionymi owocami albo z masą krówkową czy czekoladą.
Tort orzechowy
Ten tort to przysmak naszego przyjaciela, który niejako zmusił mnie, żebym wyszukała przepis i zrobiła taki tort dla niego na urodziny. Kiedyś – jak opowiadał – wyśmienity tort orzechowy robiła jego babcia. Pamiętam, z jaka tremą robiłam ten tort dla niego pierwszy raz. Niecierpliwie czekałam na recenzję. Tort został zaakceptowany. Wprawdzie nie padło stwierdzenie: „taki jak babci”, ale myślę, że smakował. Jasny biszkopt z orzechami włoskimi, nasączony delikatnie orzechówką własnej produkcji i krem z ogromną ilością orzechów włoskich.
Babka herbaciana
Klasyczne ciasto piaskowe, zwykle przygotowuję je na Wielkanoc. Bez kremów i owoców. Chociaż zawiera bardzo dużo rodzynek i skórki cytrynowej. A babce smak nadaje głównie mocna herbata. Zwykle mieszam dwa rodzaje: czarną i earl grey. Wilgotna i wyrazista w smaku, najlepsza po dwóch dniach od upieczenia.
Pleśniak
Wspomnienie lat 80. Ciasto, które w różnych wersjach królowało na naszych stołach całą dekadę. Bardzo je lubię, bo to doskonały przepis wyjściowy do ciast z owocami. U mnie w domu zwykle było pieczone z dżemem lub powidłami własnej roboty. Niedawno piekłam je z jabłkami. W każdej wersji pyszne. Kruche ciasto jasne i ciemne ułożone warstwami, przełożone domowym dżemem i pianą.
Tort tiramisu
Dla wielbicieli deseru tiramisu i smaków kawowo-czekoladowych. Był okres, kiedy robiłam ten tort na każdą rodzinną imprezę, ale tylko dla dorosłych. Jasny biszkopt nasączony jest sporą ilością alkoholu, konkretnie brandy lub amaretto. Przełożony masą z sera mascarpone i bitej śmietany, posypany kakao. Ozdobiony wiórami gorzkiej czekolady i małymi bezami. Prosty, ale jednocześnie zawsze smaczny.
Sernik wykwintny
Odkryłam ten przepis jakieś dwa lata temu na blogu Moje Wypieki. Jest tam mnóstwo przepisów na serniki, ale ten był inny. Bogaty, ze składnikami, których do tej pory nie używałam do pieczenia serników. Przetestowałam i od tamtej pory stał się moim ulubionym sernikiem. Naprawdę wykwintny, z dodatkiem świeżej skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz z rodzynkami koryntkami, bez spodu. Ewentualnie robię go z polewą czekoladową. Najlepszy dobrze schłodzony.
Piernik marchewkowy
Doskonałe ciasto do jesiennej popołudniowej herbaty. Chociaż można je robić cały rok. Delikatne, puszyste. Lubię je z cynamonem, orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Czasami ze słodko-słonym kremem z sera typu philadelphia.